
Redaktör på Fönsterexperter

Allt om markiser
Markiser har använts av butiker och restauranger med uteplatser under lång tid då de effektivt skyddar mot sol men även lättare regn. De senaste åren så har markiser även blivit populära att montera på privata fastigheter, dels för att de är effektiva men även bidrar till att ge huset en ny karaktär.
När det kommer till markiser så finns det ett brett utbud att välja mellan som passar för alla typer av fönster, dörrar, balkonger och uteplatser. Nedan kan du läsa mer om vad man behöver tänka på vid val av markiser.
Fönstermarkis
En fönstermarkis stoppar inte bara solens strålar, gör rummet svalt och förhindrar insyn utan är även en snygg detalj som ger huset en egen karaktär. Idag har det blivit populärt att montera fönstermarkiser även på privata fastigheter då dels utbudet är stort vilket också lett till att priserna har sjunkit.
- En fönstermarkis finns i olika utföranden och de vanligaste rullas ihop när man drar in dessa och förvaras i en kassett.
- För de flesta markiser går det att justera lutningen på markisen för att få ett optimalt solskydd.
- För en fönstermarkis använder man vanligtvis en vev för att dra in eller släppa ut markisen men det går även att montera en motor så att markisen kan styras med en fjärrkontroll.
- Om man använder smart home lösningar så går det också att integrera markisen i denna lösning vilket gör att man kan styra sina markiser genom en app i mobiltelefonen.
Balkongmarkis
En balkongmarkis fungerar ungefär som en fönstermarkis men är avsedd för balkonger. Den går att använda även för balkonger i en bostadsrätt eller en hyresrätt då den kan monteras på en ställning så att det inte krävs några ingrepp i fasaden eller på räcket.
Balkongmarkiser finns för både öppen och inglasad balkong och kan manövreras med ett band, vev eller en motor. Om man väljer att montera en motor går det att automatisera sin balkongmarkis genom att använda fjärrkontroll eller vädersensorer som automatiskt drar in markisen då solen inte lyser.
Precis som för fönstermarkiser så kan även en balkongmarkis integreras med en smart home lösning så att den kan styras via en app.
Terrassmarkis
På en altan, uteplats eller en uteservering kan det bli väldigt varm då solen står som högst på himlen.
- En terrassmarkis skyddar mot upp till 99 % av solens värme och gör att man kan tillbringa tid utomhus även under dagens varmaste timmar.
- Kan ge skydd mot lättare regn
- Finns i flera olika storlekar, vanligtvis upp till drygt 20 kvadratmeter men kan också specialbeställas utifrån egna mått.
- Kan vevas in för hand eller kompletteras med en motor. Det går även att montera en vindsensor och solsensor för markisen så att den automatiskt kan dra in eller ut markisen då det inte finns någon sol eller då det blåser kraftigt.
Normalt monteras terrassmarkisen i fastighetens fasad, i en kassett där den hoprullade markisen är skyddad då den inte används. Det finns även ställningar som man kan komplettera markisen med för att ge den extra stadga men även då man vill montera en fristående terrassmarkis på en uteplats.
En terrassmarkis kan även förses med en hängande väv som ger extra skydd mot sol, regn och insyn.
Vertikalmarkis/screeners
En annan populär markis är vertikalmarkiser, även kallat screeners, som går att använda för fönster, balkonger och altaner. Till skillnad mot en vanlig markis så släpps en vertikalmarkis ut helt lodrätt, som en rullgardin, och ger näst intill ett 100 % skydd mot solens strålar och värme.
Trots att screeners ger ett fullständigt skydd mot solen så går det att se ut igenom screeners.
Det finns flera fördelar med en vertikalmarkis, utöver att man får ett insynsskydd samtidigt som man kan se ut, som exempelvis att man får ett bra vindskydd och att man håller myggen borta. Vertikalmarkiser finns i flera olika storlekar, utföranden och i olika färger vilket gör att det går att hitta en markis som ger ens fastighet en snyggare utseende.
Sidomarkis
En sidomarkis kan användas för att ge ett skydd mot sol, vind, regn och insyn för en altan eller uteplats. Markiserna finns som standard i olika höjder upp till 160 cm, vilket gör att det inte krävs bygglov vid användandet av markiser på en altan.
De flesta sidomarkiser är vatten- och smutsavvisande vilket gör att den skyddar bra mot lättare regn. Man kan enkelt skjuta in markisen då man inte vill använda den och snabbt dra ut den då man vill få vindskydd eller skydd mot insyn.
Montera markiser
Att montera markiser går utmärkt att göra själv om man är lite händig och har någon som kan hjälpa en. Om markiser ska monteras på högre höjder kan det krävas en skylift och då kan det vara trygg att anlita ett fönsterföretag som utför installationen.

Persienner
Även om det idag finns många olika typer av solskydd så är persienner fortfarande mycket populära vilket till stor del beror på att de inte tar någon plats då de inte används. Dessutom kan man justera persienner så att man får ett insynsskydd, släpper igenom ljus men även stänger ute solens strålar och värmen.
Det finns olika typer av persienner som kan monteras innanför fönstret, mellan fönsterglasen och utanför fönstret. Utbudet är dessutom mycket bra då det kommer till färger och material vilket gör att det går att hitta en persienn som bidrar bostadens interiör.
Olika typer av persienner
De vanligaste persiennerna är fortfarande aluminiumpersienner som kan fås som enfärgade eller tvåfärgade, för bättre mörkläggning. Persienner finns också i olika träslag vilket gör att det går att montera en persienn som blir en inredningsdetalj som kan matcha rummets inredning och möblemang. Persienner finns även i plast i flera olika kulörer.
Montera persienner själv
Att montera en persienn är inte speciellt svårt och något man kan göra själv om man är lite händig och noggrann. Om man inte har tiden att montera själv kan man anlita ett fönsterföretag som kan hjälpa till med installationen. Då kan man även få hjälp med att hitta de persienner som passar ens bostad bäst.
Andra typer av solskydd
Utöver markiser och persienner så finns det även flera andra typer av solskydd som man kan använda sig av som exempelvis lamellgardiner, plisségardiner, rullgardiner eller solfilm. Vilken typ av solskydd som passar ens fastighet bäst beror på vilka behov man har och fönstrens storlek.
1. Lamellgardiner
Lamellgardiner har under de senare åren blivit ett populärt alternativ till persienner då det bidrar till att ge rummet ett snyggare och mer stilrent utseende. Lamellgardiner passar utmärkt även för stora fönster och kan användas inomhus på alla typer av fönster, fönsterpartier på kontoret men även i ett uterum som exempelvis en inglasad altan.
Lamellgardiner ger ett bra skydd mot solens strålar och dämpar också värmen i rummet. Genom att lamellerna går att vinkla kan man själv bestämma hur mycket ljus som ska släppas in i rummet. Med lamellgardiner kan man få ett bra skydd mot insyn men även mörklägga ett rum helt, då det är dags för att sova.
2. Plisségardiner
Ett annat populärt solskydd är plisségardiner som har en flexibilitet som gör att man kan få in mycket ljus men fortfarande ha ett bra insynsskydd. Med plisségardiner kan man ställa in solskyddet i flera olika varianter för att ge optimal effekt vid olika tidpunkter på dagen.
Plisségardiner finns i flera olika utföranden och färger. Vissa plisségardiner ger bra insynsskydd med släpper fortfarande igenom en viss del av dagsljuset så att man få ett behagligt ljus i rummet. Om man väljer en mörkare färg går det även att mörklägga ett rum helt.
Man kan välja elektriska plisségardiner/persienner om man exempelvis ska montera plisségardiner eller persienner på takfönster eller fönster som sitter högt upp i rummet. Då kan dessa styras enkelt med hjälp av en fjärrkontroll eller genom att integreras med smart home lösningar.
3. Rullgardiner
Dagens rullgardiner är betydligt mer stilrena än gamla typen vilket gör att en rullgardin kan bidra till att forma atmosfären i ett rum. Med en rullgardin bestämmer man själv hur mycket ljus man vill släppa in och då den är helt nedfälld så ger den 100 % insynsskydd samtidigt som den bidrar till att mörklägga rummet.
Rullgardiner finns i flera olika utföranden, färger och med olika motiv för att passa in i alla typer av hemmiljöer. Det finns också elektriska rullgardiner som styrs med fjärrkontroll men som även kan integreras i en smart home lösning där man styr rullgardinen genom en app i mobiltelefonen.
4. Solfilm
En solfilm på fönstret gör att man slipper solens starka strålar men som också förhindrar en del av solens värme att tränga in genom fönstret. Solfilm finns i olika varianter som bidrar till olika grader av insynsskydd. Trots att man inte kan se in genom ett fönster med solfilm så kan man fortfarande se ut.
Montera övriga typer av solskydd
Att montera lamellgardiner, plisségardiner eller en rullgardin är enkelt om man följer de anvisningar som medföljer produkten. Samtliga gardiner monteras invändigt på fönstret.
Att montera en solfilm kräver lite större noggrannhet så filmen monteras slät och utan att den får skador. En solfilm monteras vanligtvis på utsidan av fönsterglaset.
Frågor & svar angående solskydd
Vad är en terrassmarkis?
En terrasmarkis används som solskydd på altaner och uteplatser. En terrassmarkis rullas in manuellt med hjälp av linor men det går också att ansluta en motor för att mekaniskt rulla ut och in markisen. Med hjälp av sol och vindsensor kan man även automatisera en terrassmarkis så att den rullar in själv då solen inte är uppe eller då det blåser, så att markisen inte skadas.
Hur installerar jag markiser?
Markiser monteras i fasaden vilket innebär att det kan krävas att du har tillstånd från bostadsrättsföreningen eller hyresvärden innan du monterar en markis. Det finns olika typer av markiser, bland annat fasta markiser, vilket är vanligt för butiksfönster, och markiser som kan fällas in eller rullas in. Att installera en markis sker ofta på lite höjd vilket gör att det kan krävas ställning, stege eller skylift för att montera markisen i fasaden.
Hur mycket kostar en markis?
Hur mycket en markis kostar beror på vilken typ av markis man ska köpa. En enklare fönstermarkis kostar från 1 000 kronor per styck och uppåt. Ska man köpa en terrassmarkis på exempelvis 5 x 3 meter så kostar den mellan 10 000 kronor och 20 000 kronor. I priserna ovan ingår inte montering.
Vad kostar det att sätta upp persienner?
Priset för att köpa persienner varierar lite beroende på vilken typ av persienner man väljer och storleken på persiennerna. Persienner för ett normaltstort fönster kostar från 400 kronor och uppåt. En hantverkare tar mellan 250 – 350 kronor per fönster för att demontera gamla persienner och montera de nya persiennerna. Det kan tillkomma extra kostnader för resor.
Vilken markis ska jag välja?
Vilken markis man ska välja beror till stor del på vart den ska monteras. För fönster och balkonger kan man välja fönstermarkiser som man enkelt kan fälla ut eller in beroende på om det är sol eller inte. För en altan eller uteplats fungerar en terrassmarkis bäst då det ger ett bra skydd mot solen men även mot lättare regn.
Vad kostar en fönstermarkis med motor?
En enkel fönstermarkis med motor kostar från cirka 2 000 – 5 000 kronor per markis, beroende på vilken typ av markis man väljer, storlek och vilka funktioner man vill ha. Vill man ansluta sina markiser till en smart-hem lösning så kan priset öka till det dubbla men i gengäld får man en hel del funktioner som man kan använda.
Vad kan man ha istället för persienner?
Idag finns det flera olika alternativ till persienner man kan välja mellan då man vill sätta upp solskydd för sina fönster. Markiser är ett alternativ som dels skyddar mot direkt solljus men även bidrar till att stoppa en del av värmen utanför fönstret. Ett annat alternativ är att montera plisségardiner som finns i en mängd olika utföranden, färger och modeller.
Jämför offerter för att få bäst pris och villkor
- Leveransvillkor & leveranstider
- Betalningsvillkor
- Specifikation av fönster, material och andra tillbehör
- Totala kostnaden för fönsterbytet (specificerad)
- ROT-avdraget inlagt
Garantiåtaganden

Läs fler artiklar om markiser, persienner och solskydd
Hitta rätt solskydd till dina fönster
När du ska investera i solskydd för dina fönster finns det ett flertal olika lösningar som du kan välja mellan. Du kan också beställa upp till fem offerter från kontrollerade fönsterföretag som kan erbjuda dig konkurrenskraftiga priser för dina solskydd.
Läs vidareOm Fönsterexperter
